Előkészületek egy külföldi költözés esetén

A költözés mindig stresszel jár, ez pedig megsokszorozódik, ha az adott költözés külföldre, más országba, akár teljesen más kontinensre történik. Hiszen ilyenkor nemcsak új házunk, lakásunk, szomszédjaink lesznek, hanem valóban egy teljesen más életközösségbe, mentalitásba és nyelvi környezetbe kell, beleszokjunk. De vajon fel vagyunk arra készülve, hogy hátrahagyjunk mindent?

A külföldi költözés esetében valóban hátra kell hagynunk szinte mindent. Elhagyjuk a barátainkat, a munkahelyünket a munkatársainkkal, és ami a legrosszabb, hátrahagyjuk a családunkat is. Ez pedig senkinek sem szívderítő. Bármennyire is hiszünk abban, hogy az új országban jobb lesz a sorsunk, mindent itt hagyni akkor sem könnyű, és bizony szomorúsággal és idegességgel jár. Nem beszélve az azzal járó stresszről, hogy hogyan fogunk megérkezni, miként fognak minket fogadni, hogyan tudunk majd beilleszkedni, tudunk-e majd kellő szinten kommunikálni, stb.? Ez pedig csak tovább fokozódik, amennyiben új munkahelyünkre is most lépünk be, hiszen ezek a kérdések szinte mindegyike irányulhat arra is. Mit tegyünk hát, hogy kicsit könnyebben fogadjuk el a kialakult helyzetet?

Amit először is tehetünk az a tervezés. Jó, ha már időben elkezdjük tervezni a költözést, hogy arra kellő módon fel is tudjunk készülni. Így, ha tudjuk, hogy például Németországba akarunk menni, időben el tudjuk kezdeni a német nyelv tanulását. Ha tehetjük, érdemes beiratkozni ilyenkor egy nyelvtanfolyamra, ahol megtanulhatjuk a megfelelő kommunikálást. Ha már az is megvan, hogy melyik városba költözünk, akkor azt is elkezdhetjük feltérképezni. Az internet segítségével talán a látnivalókat, az utcákat, a fontosabb központokat is megismerhetjük, de még jobb, ha még a költözés előtt ellátogatunk oda néhány napra, hogy magunk fedezzük fel a várost. Ilyenkor akár szóba is tudunk elegyedni más emberekkel, hogy kipróbáljuk a nyelvtudásunkat, illetve, hogy felmérjük, vajon hogyan is fogadnak majd minket.

nemzetközi költöztetők, nemzetközi költöztetés, költözés külföldre, külföldre költözés

Amennyiben gyerekekkel megyünk, akkor érdemes előre megismerkedni az iskolákkal és az óvodákkal is, és akár előre ki is választhatjuk azokat az intézményeket, amelyek érdekelnek minket. Az internet ebben is a segítségünkre lehet.

Vannak azonban olyan cégek is, amelyek mindebben segíteni tudnak nekünk. Egyes nemzetközi költöztető cégek ugyanis a költöztetésen felül a város megismertetését is magukra vállalják, sőt, akár a lakásunk megtalálásában, és az iskolák, óvodák kiválasztásában is a segítségünkre lehetnek.

Ha mindezeket figyelembe véve kezdünk bele az új életünkbe, akkor máris könnyebben és stressztől mentesebben fog lezajlani a külföldre történő költözés. Ne vágjunk hát bele semmibe sem fejetlenül, tervezzünk, készüljünk, és könnyítsük meg ezáltal a saját dolgunkat!

Szólj hozzá!